De opkomst van de craft scène

Geschreven door David Aerts, Zytholoog

blog_post_header

Men kan geen enkele biertent binnenstappen of de term ‘craft beer’ vliegt u naar de oren, maar wat betekent dit eigenlijk en wat is het fundamentele verschil met al onze andere Belgische bieren? In de ruime zin duidt craft beer op speciaalbieren die ambachtelijk en met veel passie in relatief kleine oplagen worden geproduceerd. Een craft-beer brouwer kijkt minder om naar winst en engageert zich dus allesbehalve voor een goedkope massaproductie.

Om de opkomst van Craft Beer te verstaan, moet u kort even terug in de tijd. Na de drooglegging in 1933 konden onze Amerikaanse vrienden opnieuw solliciteren voor een kater al was het nog steeds verboden om thuis enige substantie van Alcohol te brouwen. Bent u bekend met de term ‘moonshining’? Gelukkige hefte toenmalige president Jimmy Carter in 1978 het verbod op thuisbrouwen op. Dit glorieus moment werd de voorbode van de Craft Beer Revolution.

Steeds meer hobbyisten kropen uit hun verscholen hoek en gingen steeds vaker professioneler met hun passie aan de slag. De nieuwe bieren die op de markt werden gelanceerd, verzetten zich volledig tegen de Budweisers van toen en lieten zich inspireren door buitenlandse bieren; en dan vooral door Belgische bieren. Amerikaanse microbrouwers van toen zagen Belgisch bier als een icoon. Belgische brouwers reisden op vraag van hun collega’s naar Amerika om samen te werken en leerden hoe men lokaal moest brouwen. Wat er toen werd gebrouwen kreeg de naam ‘A Belgian Style beer’. Doorheen de jaren heeft er natuurlijk een evolutie plaatsgevonden en is de Amerikaanse Craft Sector een eigen weg ingeslagen, maar de fundamenten van de Amerikaanse craft beers liggen vaak in het Belgisch bier. Op dit moment in de tijd is er nog geen sprake van Craft beer; al deze brouwerijen vallen onde de noemer Microbrouwerijen. Het is pas in 1997 dat de term voor het eerst verschijnt in The New York Times. En zo vertrekt de craft beer met de trein klaar om de hele wereld te veroveren.

Zoals hierboven vermeld, duidt craft beer op passie voor pure ambacht en kunnen alle bierstijlen hieronder terecht. Inderdaad, zelfs pils. Het doel is om te experimenteren met aroma’s, brouwtechnieken en smaken. Wie ambachtelijk bier maakt, heeft een liefde voor het product en niet voor het geld. Deze vage omschrijving zette verschillende landen aan enkele richtlijnen te verankeren. Zo heeft de Amerikaanse Brewers Association alvast duidelijke regels opgesteld. De brouwer die zich nog onder deze noemer wilt plaatsen, mag in Amerika maximaal 7,2 hectoliter per jaar brouwen. Verder mag minder dan 25% van de brouwerij in handen zijn van een grotere brouwer. Bij onze noorderburen kan men bijvoorbeeld geen maïs, rijst of andere ingrediënten gebruiken om de kosten van het brouwen te reduceren. De volledige craft beer scène mag alsook maximum 1 miljoen hectoliter bier per jaar brouwen. Zij nemen alsook de 25% regel over. Het kan u potentieel verbazen, maar België - bij uitstek - kent geen vastgelegde richtlijnen wat craft beer betreft.

Eén niet te missen naam binnen de Belgische craft wereld is ‘Brussel Beer Project’. Twee Brusselse bierliefhebbers sloegen in 2013 de handen in elkaar en brouwen tot op vandaag nog steeds het ene bier na het anderen. Hun missie? De Belgische beer scene wakker schudden, afstoffen en een moderne toets geven. Elk jaar produceren ze zo’n 40 tal bieren waar naar hartenlust mee geëxperimenteerd wordt. Ook jaarlijks mag de consument aan de hand van een wedstrijd kiezen welk bier dat jaar een vaste plaats krijgt in hun assortiment. Andere brouwerijen binnen dit genre van de bovenste plank zijn VBDCK uit Tielrode met hun Kerel-gamma, Brouwerij ’t Verzet met een bodemloze put aan inspiratie om nieuwe bieren te creëren en Brouwerij De Rancke die respect voor natuurlijke ingrediënten hoog in het vaandel draagt.

Ga terug

Shop jouw Makadambox

Bestel hier